Suomessa etenkin dementiasta kärsiviä vanhuksia hoidetaan vuodelevolla, terveyskeskusten vuodeosastoissa hoidon pituus on yhtä monta vrk kuin muissa euroopan maissa yhteensä (Suomi 217 vrk, Ruotsi 4 vrk).

Kun vanhus Suomessa tulee terveyskeskukseen jonkin kriisin johdosta, kuntoutuksen sijasta käynnistyy arviontiprosessi jossa mietitään kannattaako kuntoutus. Kuntoutusta hoitaa eri taho, joten määrärahat on vähissä ja asiantuntijoiden kuuleminen kestää viikkoja joten heti tarpeellisen tehokkaan kuntoutuksen aika menee ohi. Sitten jatketaan kuntoutuksen sijaan pitkäaikaishoitoa joka maksaa keskimäärin 280.000 euroa, kun suurin osa näistä vanhuksista voidaan hoitaa 10.000 kuntoutuksella.

On siis ”halvempaa” maksaa 4 miljardia vuoteeseen kuin kuluttaa siihen alle 200 miljoonaa!? Vanhukset voisivat olla pidempään kotona ja paremmassa kunnossa. Ruotsissa toiminnot on keskitetty ja kaikki ensisijaisesti kuntoutetaan. Olisiko aika heti tehdä meillä muutoksia ei huomenna vaan tänään. Kaikista meistä tulee tämän järjestelmän vanhuksia enkä minä ainakaan halua joutua letkun varaan ennenaikojani.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s