twitterjengin kanssa kun parannetaan maailmaa, monesti keskustelu kääntyy siihen että suomalaisten yritysten tulisi kansainvälistyä joka mantereelle, ei huomenna, vaan eilen, ylittää asiakkaan odotukset, tehdä unohtumattomia elämystuotteita ja ihania tarinoita tuotteidensa ympärille.

IHAN KIVA JOO, JA AIVAN TOTTAKIN…MUTTAKUN…

Kansainvälisille markkinoille on helpompaa itsensä ja tuotteensa viedä jos tuote on universaali, kuten kännykkäpeli tai muu joka digitaalisesti liikkuu paikasta toiseen ja sen monistaminen ei maksa juuri mitään. Rahtikustannukset ei nouse, kulupuolella on ensimmäisen tuotteen valmistuskulut, kaikki loppu on markkinointia.

Oikean tuotteen vieminen ja valmistaminen on eri asia, siinä tarvitaan valmistuksen lisäämiseen uusia koneita ja lisää jengiä töihin ja mikä tärkeintä, rautainen osaaminen kustakin kohdemaasta tai äärettömän hyvät agentit. Kustannustaso tuppaa nousemaan kokoajan, riippumatta siitä mitä kussakin kohdemaassa hintatasolle tapahtuu.

Helppo on huudella yhden miehen yrityksestä kansainvälisyyttä ja ihmetellä kun ei uskalleta ottaa riskejä, mutta jos pitäisi laittaa nimi muutaman miljoonan investointilainan alle ilman takuita sen maksusta, taitaisi konsultille tulla ikävä kotitoimistoon huutelemaan kasvusta ja kansainvälisyydestä.

Palopuheen jälkeen asiaan. Kun toimimme Suomesta käsin ja emme kaikki vain voi toisillemme digipalveluja tuottaa, on jonkun tehtävä myös jotain oikeita tuotteita ja silloin on syytä katsoa ensin että kotimarkkinoilla asiat tehdään oikein.

Maailma muuttuu sitä tahtia että entinen 20v on 5v ja pian 2v, joten asialla pitää olla jos aikoo hengissä pysyä. Monet toimivat aloilla joissa markkinoilla on pari toimijaa, jotka vastaavat 70-80% markkinoista, josta syystä markkinat eivät välttämättä etene niin nopeasti kun sitä ohjaisis suurempi kilpailu. Sinä kuulut todennäköisesti pikkutoimijoiden joukkoon. On aivan turha kuvitella että voit voittaa isot pojat, et voi. Keskity omaan osaamisesi ja asiakkaittesi hyvinvoinnin lisäämiseen. Isot määräävät miten markkina toimii. Siinä on sinun mahdollisuutesi. Et voi muuttaa markkinoita, mutta voit tehdä asioita erilailla kuin isot ja siinä on sinun vahvuutesi.

Kansainväliset markkinat ovat hyvin mielenkiintoiset. Talvisodasta on niin vähän aikaa että yleensä ensiksi puhutaan USA:sta, Aasiasta sitten joku muistaa lähimarkkinan Euroopan ja saattaa joku muistaa Ruotsinkin ja jonkun muun Skandinavian markkinan. Harva puhuu Venäjästä, 380 km Helsingistä on kaupunki jossa asuu saman verran porukkaa kuin Suomessa. Sinne siis sankoin joukoin, mutta muista että hanki tietoa ennenkuin tärväät rahasi markkinaan josta et tiedä muuta kuin mitä maantiedon tai historian kirjasta olet lukenut 20v sitten.

IMG_0199

Yksi kommentti

  1. Puhut väh…..eiku paljon, ja asiaa. Tässä me tullaan takaisin siihen tosiasiaan että oikeesti – ihmiset tai maat, vaikkakin ovat tietenkin monessa suhteessa erilaisia, on eri lakeja, toimintamuotoja jne., niin loppujen lopuksi, olemme kuitenkin samanlaisia. Kuten nykytiede tietää ehdottaa että olemme kaikki lähtöisin Afrikkailaisesta pariskunnasta, joskus kauan sitten….niin siinä se todiste, jos et osaa, et saa myytyä tomaattejasi omassa lähimaastossasi, seuraavassa lähimmässä kaupungissa tai Suomessa, on aivan turha puhua mistään kansainvälistymisestä. Jos et osaa myydä tai markkinoida täällä et osaa sitä missään muuallakaan. Sinulta tasan tarkkaan puuttuu työkalut. Se on se fakta. Yep, twitterin ja facebook’in aikakaudella kun eletään, digi se ja digi tämä, niin jostain syystä uskotaan että digiaikakausi on jotenkin aivan uutta ja toisenlaista kuin koskaan ennen. Tämä on täysin vääristynyt käsitys. Ja ettei nyt mennä aivan Aatamin ja Eevan ajalle, niin otetaan vaikka Rooman ajankausi, lähdetään siitä eteenpäin, lähinnä mielestäni siksi että siitä ajankohdasta on aika hyvät tiedot, eli siis jotenkin todistettavissa. Ja kun katsoo kehitystä siitä lähtien, niin ihmisen perus käyttäytyminen ei ole muuttunut miksikään. Ei piiruakaan. Eikä tule muuttumaan. Se että kirjoitanko tätä viestiä netin kautta, digitaalisesti, vai kirjoitanko sen pergamentille ja pistän kyyhkysen sitä viemään, ei sillä ole sen todellisen asian sisällön kanssa mitään tekemistä. Eli jos en osaa viestittää pergamentilla niin en osaa sitä netissäkään. Omasta perspektiivistäni, asia mikä ehkä eniten kiehuttaa on tämä konsulttikunta joka mukamas omaa tarvittavat työkalut yritysjohtajien ja yritysten auttamiseen, mutta tosiasiassa he vain kopioivat ja toistavat jonkun muun tekemää sisältöä. Ihmiset eivät tahdo ymmärtää kuinka vaarallista tämä on. Jos kerrot mitä polkua mennä, niin otat silloin vastuun sen henkilön saapumisesta toiseen päähän. Muutenkin, mutta nimenomaan jos saat siitä maksun. Jos henkilöllä ei ole kokemusta niistä vaaroista ja ansoista mitä polun varrella saattaa olla, ei hänen tulisi missään tapauksessa uskotella että hän tietää asian. Ok, sanonpahan vain, jos emme täällä keskity myynnin ja markkinoinnin kehittämiseen ja osaamiseen, ja siten että ei tarvitse mennä ”merta edemmäs kalaan” niin on turha puhua kansainvälistymisestä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s