Kauppa 2020, millainen se on?

Olemme pohtineet pienessä ryhmässä millainen kauppa 2020 tulee olemaan ja asia on osoittautunut vielä suuremmaksi kuin aluksi kuviteltiin. Sosiaalinen media, kuluttajan käyttäytyminen, verkkokäyttäytyminen, Euroopan sisäinen kaupankäynti, Euroopan ulkopuolisten maiden markkinamuutokset ja monet muut asiat vaikuttavat toinen toisiinsa, joten tulevaisuuden historia ratkaisee mihin valmistajien, kauppojen ja ketjujen tulee kiinnittää huomiota, mikäli aikoo tulevaisuudessa olla hengissä.

Digistä on mielestäni turha edes keskustella, se on ja tulee olemaan läsnä kaikessa ja kaikkialla. Se miten erilaisia appseja voidaan käyttää kuluttajan elämän helpottamiseksi ja kuka niitä tarjoaa, tulee ratkaisemaan voittajat. Verkkokaupasta on myöskin on  turha meteliä pitää, se on yksi mainio markkinointikanava, joka on auki 24/7 worldwide, mutta ei verkkokauppa yksin mitään ratkaise. Sisällön tarjoaminen ratkaisee, se joka tarjoaa kuluttajalle helppoutta,palvelua, valikoimaa, räätälöityä tarjontaa on kuningas. Onhan näitä, mutta ei maailma vielä valmis ole.

Yritysten pitää unohtaa se miten he saisivat tuotteitaan myytyä ja keskittyä sen sijaan tarjoamaan kuluttajille personoituja palveluja jotka sitouttavat heidät käyttämään yrityksen tuotteita ja palveluja.

Muutama ajatus kotimaisista ”oikeista” kaupoista.

Ei todellakaan ole mikään elämys käydä päivittäistavara-kaupassa. Kun kävelee sisään Prismaan tai Citymarkettiin, on kuin menisi leikkaussaliin. Valoisaa ja selkeää…boring. GWS pitäisi laittaa vastuuseen siitä että ovat myyneet ketjuille metallihyllyjä joista on tylsät kaupat tehty.

Käyttötavarapuolella odottaa ketjun omat vaatemerkit onnellista ostajaa. Miksei vaatepuolelle rakenneta pop-up/shop in shop-myymälää, jossa kotimaiset designerit voisivat tuoda esille uniikkivaatteitaan kohtuuhinnalla. Designerit saisivat näkyvyyttä vaatteilleen ja kauppa saisi jotain aitoa lisäarvoa kuluttajalle.

Ruokapuolella pitäisi olla enemmän tunnelmaa. Kaikki herätysostostuotteet tulisi olla muualla kuin metallisissa kiintokalusteissa. Ainut paikka jossa on hieman tunnelmaa on hedelmäosasto ja sitä samaa hyllykartan rikkomista pitäisi olla ainakin makeisissa, snackseissä, kekseissä.

Makeisosastot tulisi rakentaa siten että kuluttaja astuu elämykselliseen makeiskauppaan jossa tuotteet on aseteltu kauniisti ja runsaasti puukalusteisiin ja vitriineihin.

Kauppojen tulisi rakentaa säännöllisesti erilaisia teemallisia markkinatapahtumia thairuuan tms. ympärille, jolloin kaupassa on tarjolla myös jotain sellaista jota ei aina ole valikoimissa.

K-ryhmä ja S-ryhmä haloo! ensimmäisenä ehtivä saa nämä tiedot ilmaiseksi, seuraavalle palvelu ojn jo todella kallista.

8 vastausta artikkeliin “Kauppa 2020, millainen se on?

 1. Yep, oikeilla jäljillä olet Piirimyyjä. Ja ottamatta mitään pois hyvästä huomiostasi niin on pakko kuitenkin sanoa, että olet noin 20 vuotta myöhässä. Eli toisin sanoen, tämä yhteiskunta on noin 20 vuotta myöhässä. Tämähän on osaksi tai pitkälti kulttuurillinen kysymys, asia mitä yritän tuoda esiin sen kun kerkiän, toisin sanoen sinä matkustat vaikka – Lontooseen. Menet siellä vaikka – Harrod’siin, tai sitten vaihtoehtoisesti pieneen erikoismyymälään, jossa koet juuri oikean, tunnelmallisen yhteyden tuotteeseen/palveluun, missä nippelit ja nappelit eivät kaikki ole saman kokoisia ja kaikki valmistettu ruostumattomasta teräksestä, jne. No, tuot sen tänne Suomeen ja laitat myyntiin, niin kaksi ostaa ja kukaan muu ei. Tosin epäonnistuminen tässä ei ole ainoastaan siksi että tuote on liian ”omituinen” kohdatakseen keskiverto ostajan, myynnin järjestelyissä on enemmän kuin petrattavaa, mutta periaatteessa se vain ei osu suomalaiseen ostajaan ilman myyntityötä. Nyt ovat esim. juuri Prismat ym., selvästi aloittaneet kampanjan missä myydään esim. luomu/terveys tuotteita erillisellä osastolla, hinnatkin ovat täysin inhimillisiä(per Suomi), mutta kun seuraan, niin ei vieläkään se suuri yleisö ostele näitä tuotteita. Tosin mielestäni aika hyvin, olisikin mielenkiintoista tietää miten nämä erikoisosastot pärjäävät. Kuten sanoin, kulttuurikysymys, ja jos siis jätetään omin voimin kehittymään, niin voidaan ehkä seuraavan 10 vuoden päästä nähdä jotain vastaavaa kehitystä joka siis koskettaa valtaväestöä. Maybe.

  1. Olen ihmetellyt, miksei Suomessa mukamas ole jo kauan sitten voitu tehdä kauppoja Eurooppalaiseen malliin, jossa kaupassa käyminen on mukavaa? Ostan kyllä tuon ajatuksen että tehdään juntille junttia, koska muu ei käy kaupaksi, mutta ei kuluttajalle ole juuri annettu mahdollisuutta valita. Noh ehkä tämä tästä vielä iloksi muuttuu, siksi otsikkona onkin kauppa 2020

 2. Tartun tuohon Prisman luomu osastoon jonka Harri K otti esille. Oma mielipiteeni on hyvin lähellä Piirimyyjän esille tuomaa. Prisman kohdalla on mielestäni käynyt juuri niin kuin ei pitäisi että vain luomu on tehty erilliseksi ja eläkykselliseksi. Eikös juur se tee siitä vaikeasti lähestyttävän. Ideana se on toki hieno mutta ei auta että nostetaan vain yhtä osaa ja jätetään muut vanhaksi. Tällä meillä ei pelätä mitään muuta niin paljon kun erillaisuutta. Samanlainen erillaisuus on kuitenkin sallittua joten tehdään niin että parannetaan kaikkia osa-alueita. Tulevaisuus on joka tapauksessa sellainen jossa ostopäätös ei perustu vain tarpeeseen. Niinä kertoina kun se perustuu vain tarpeeseen pitää myymälän auttaa ilmeellään paikallistamaan tuote tarpeeseen. Nyt suurin osa myymälöistä ei sitä tee. Myymälät ovat varastointi paikkoja joissa navigoidaan katosta riippuvien kylttien avulla. Kaikki kyltitkon ovat samanlaisia. Aika vähän jää tilaa intuitiolle. Tässä vähän niin kuin verrataan tietokoneiden käyttöjärjestelmiä vuodelta 1995 ja 2015. Mikä on niissä muuttunut? Minun vastukseni on että niistä on tulossa vähitellen käyttäjälähtöisiä ja intuitiivisia. Miksei kaupoistakin? Käyttöliittymähän se kauppakin on.

  1. hyvä vertaus tuo käyttöliittymä, kaupassa ei todellakaan ole tapahtunut mitään kehitystä, paitsi logistiikassa, muttei myymälässä, vain valikoimat ovat laajentuneet, muttei esillepano

 3. 10-vuotta pt-kaupassa työskennelleenä ja nyt 15 vuotta aktiivisena sivustaseuraajana, voin todeta, että näennäisesti hyvin vähän on muuttunut. Taustalla tapahtuu kuitenkin paljon enemmän tiedettä kuin ennen. On kanta-asiakaskortit ja tietojärjestelmät, jotka kertovat mitä eri kohderyhmät haluavat. Maailmalla on jopa sovellus, joka kertoo kauppiaalle mitä reittiä asiakkaat kaupassa käyttävät ja missä he kulloinkin pysähtyvät. Kanta-asiakaskortin siru nimittäin kertoo sen tietynlaisille sensoreille. Se kertoo myös koska tulit ja koska lähdit. Tavarat voidaan asettaa strategisesti oikeisiin paikkoihin. Viipymisaikaa pyritään pidentämään kaikinkeinoin. Hajut, tuoksut, värit ja musiikki on kaikki tarkkaan harkittuja. Suomessa ei ehkä olla ihan näin pitkällä vielä, mutta jo 90-luvulla kauppias pyysi meitä heittämään kanelia ja kardemummaa kalvotuskoneen lämpötasolle, että saatiin leipätiskille vähän pullan tuoksua. Taitaa meillä suomessakin olla yksi firma joka myy kauppiaille erilaisia tuoksuja, jotka saadaan siis nykyään suoraan pullosta. Tähän suuntaan ollaan vahvasti menossa. Ennen kaikki perustui enemmänkin sattumaan, arvailuun ja kokeiluun.

  Kuulin vähän aikaa sitten tarinan 16-vuotiaasta jenkkitytöstä, joka alkoi saada postissa vaippamainoksia ja näytekappaleita postissa. Lopulta tytön isä kimpaantui tästä ja soitti vaippafirmaan. Sanoi, että tyttö on vasta 16-vuotias ja firma tuhlaa vain aikaa ja rahaa. Firman vastaus oli, että tytön internetkäyttäytyminen osoittaa, että tyttö saattaa olla raskaana. Ja niinhän se piruvie oli. Tyttö vain oli ainoa, joka sen tiesi varmasti. Eli tähän suuntaan ollaan menossa ja veikkaan, että vuonna 2020 mikään ei ole enää sattumaa.

  1. Jep, dataa on varmaan vaikka kuinka paljon, uskon että esim. keskolla tätä dataa ei juurikaan käytetä personoimaan tarjouksia kuluttajille. Kuluttaja voisi antaa kaupalle appsin kautta tietoa käyttäytymisestään ja kiinnostuksistaan, jolloin lähellä kauppaa ollessaan tai lähellä hyllyä puhelin vinkkaisi tarjouksesta tms. jolloin se palvelisi sekä kauppaa että kuluttajaa. Katsotaan minne mennään

 4. 2020 -Netissä vai kivijalkaliikkeessä?

  Vaihtuuko kaikki nettiin?

  Artikkelissä esitetään kaupankäynnin siirtyvän enemmän internettiin, se on varmasti totta. Vuonna 2020 voi kotisohvalta tilata todennäköisesti ruuatkin, joka on tosin osittain mahdollista jo nyt. Digitaalisuus siis suurenee suurenemistaan, joka helpottaa monia ihmisiä. Kivijalkaliikkeiden täytyy houkutella asiakkaita hyvillä tarjouksilla saadakseen asiakkaita asioimaan liikkeisiin.

  Internetin riippuvuus kaupankäynnissä

  Kun kaikki kaupankäynti siirtyy nettiin, jossa voit valita suuremmista valikoimista, vertailla hintoja helpommin eri liikkeiden välillä ja saada tuotteen kotiovellesi asti niin onko se kuitenkaan hyvä asia? Huonoja puolia tulee kun pienet liikkeet jäävät suurempien jalkoihin, työntekijöitä ei tarvitse palkata kun koneet hoitaa asioita, nettirikollisuus lisääntyy ja ihmisistä tulee entistä riippuvaisempia netin käytöstä. Asialla on siis hyvät ja huonot puolet.

  Tunnepuoli

  Ruokakauppojen tunnelmassa on kehitettävää, jos kokee ettei palvelu vastaa kysyntää. Vaateliikkeiden tunnelmaa ei kaikki kaipaa makkaraostoksilla.
  Teemamarkkina tapahtumat kuulostavat hienolta idealta, asiakkaita saataisiin lisää tiettyinä päivinä kun ihmiset tulee katsomaan kiinnostavaa teemaa.
  Onkin mielenkiintoista nähdä kuinka ruokakaupat kehittyvä vuoteen 2020 mennessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s