Kisälli, siinäpä vasta sälli!

Suomessa sadan vuoden aikana rakennetut rakenteet on räjäytettävä ja palattava muutamissa asioissa hieman taaksepäin.

Tulee luoda järjestelmä joka tukee oppisopimuskoulutusta siten että nuoret ja miksei vanhemmatkin pääsevät työelämään kiinni aluksi kisälliksi ja siitä sitten ammattiin pykälä kerrallaan edeten, kuten tehtiin aikoina jolloin muuta koulutusjärjestelmää ei ollut olemassa.

Meillä on mystinen järjestelmä jossa koulun loputtua mennään työelämään ja alusta alkaen pitää saada ammattilaisen palkka. Silloinhan vasta opettelu alkaa ja tätä varten pitää olla palkkausjärjestelmä, jossa esim. aluksi ensimmäisen vuoden aikana saa 50% ammattilaisen palkasta, sitten 75% jne. kunnes osaa työt kuten alan ammattilainen ja saa täyttä palkkaa.

Tällainen systeemi on reilu ja luo kannustavan ilmapiirin joka on kaikille sama.

Ammattiyhdistysliike ja byrokraatit voisivat opetella uuden lauseen sanavarastoonsa:

KYLLÄ, ONPAS MIELENKIINTOINEN AJATUS, ME MIETIMME TÄTÄ HIEMAN JA ANNETAAN LISÄIDEOTA JA LÄHDETÄÄN TYÖSTÄMÄÄN TÄTÄ ETEENPÄIN HETI.

Tämä madaltaisi työllistämiskynnystä ja tämä voisi parhaimmillaan luoda vahvan siteen yritysten ja oppilaitosten välille, jolloin voidaan käyttää yritysten osaamista osana oppilaitosten koulutusta ja yritykset saavat motivoituneita työntekijöitä aluksi kohtuullisella kustannuksella. Tietysti tämä on projekti johon kaikkien pitää sitoutua pitemmäksi ajaksi, kuitenkin siten että molemminpuolin

kisällinaikana voidaan helposti sopimus purkaa jos onkin väärä kaveri väärässä työssä.

IMG_0199

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s