From Fifties to year 2020. What’s happening Finnish grocery?

50-luvulla osuuskauppa dominoi päivittäistavaramarkkinoita, mutta sille tuli sama mammuttitauti kuin yleensä markkinajohtajalle: ylimielisyys.

Osuuskaupat menettivät lähes koko omaisuutensa ja markkinaosuus valui 13% paikkeille. Samaan aikaan Kesko porskutti eteenpäin ja vei markkinat…ja mitä tapahtui: Keskolle tuli mammuttitauti, erona vain se, ettei Keskon tauti ole vieläkään parantunut.

Katajanokan lintukodossa ollaan yhä edelleen ylimielisiä, ei kuunnella asiakkaita, tavarantoimittajia eikä markkinoita, tai jos kuunnellaan, ei asian eteen ole tehty ainakaan mitään ulkopuolelle näkyviä fiksuja ratkaisuja. Ainoat ratkaisut ongelmiin on ollut lopettaa liiketoiminnat kun on paskat ollut jo housuissa vuosikausia, sen sijaan että olisi jo ajoissa tartuttu ongelmiin ja tehty ratkaisuja jotka tervehdyttävät liiketoiminnan vastaamaan markkinoiden tarpeita.

Osuuskauppapuolella on näin tehty ja tulokset näkyy terveenä ja kasvaneena liiketoimintana. Haasteena onkin pysyä nöyränä muuttuvan maailman kuluttajien edessä ja myöntää, ettei Jumala olekaan siellä pääkonttorissa, vaan kaupan tiskin toisella puolella kuluttajan hahmossa.

Osuuskaupan kannattaa todellakin pelätä itsetyytyväisyyden salakavalasti tyytyväisen perseen alle kaivamaa mammuttikuoppaa!

Lause, jossa iso laiva ei käänny nopeasti on roskaa, iso laiva joka ei käänny nopeasti ajaa karille! (toim.huom. Katajanokka, herätkää)

Yksi vastaus artikkeliiin “From Fifties to year 2020. What’s happening Finnish grocery?

  1. Kesko on tavallaan suomalaisen kauppa kulttuurin ikoni. Sen yksityiskohtiin ja historiaan perustuu hyvin pitkälle se surkea tilanne missä esimerkiksi Suomi on juuri nyt. Keskon toimet ja kehitys hyväksyttiin täysimittaisesti, vihreä valo paloi joka suunnalta, ja eikä vähimmin poliittisilta puolueilta. Keskon malli, perustui hyvin pitkälle kulttuuri/poliittiseen Suomi-malliin joka siis otettiin käyttöön niin kaupassa kuin politiikassakin. Toisen paikan otti tietenkin SOK, joka tietenkin viime vuosina on pystynyt pääsemään aika lähelle, ja näin ovat nämä kaksi monopolia hallinneet Suomen karttaa, ja jatkavat edelleenkin. Ongelma on siinä että kaikki tämä heijastuu Suomen kehitykseen kaupallisessa mielessä, eli mennään täysin väärään suuntaan. Ja kuten näkee selvästi, kukaan ei ota asiasta suurempaa painetta, osa ehkä näkee, muttei uskalla ottaa kantaa koska aihe on tietysti arka. Kaikista paras mahdollinen tilanne Suomelle on se että niin Kesko kuin SOK:kin monopolit poistuu, ja tilalle luodaan pienemmät yksiköt ja kova paikallinen kilpailu. Ja lait on säädettävä siten että tällaisia superyhtymiä ei pääse syntymään. Joku voi kuvitella että se on ok, että hinnat pysyvät alhaalla, ei pidä paikkaansa, hinnat tulevat aina oikeaan kohtaan jos markkinaehdot ovat tasavertaiset. Tämä on muuten yksi suuri syy siihen miksi suomalaiset myyntitaidot ovat niin matalalla, ei ole kunnon kilpailua, eikä sitä ole ollut vuosikymmeniin – ehkei koskaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s